Beslenme ve oruç
Ramazan’da sağlıklı beslenerek fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz.
Beslenme uzmanı Dr. Ender Saraç, Özdilek Park İstanbul AVM’de ziyaretçilere Ramazan Ayı’na özel sağlıklı ve doğru beslenme bilgileri verdi.
ÖLÇÜLERİNİZİ BELİRLEYİN
Yeme içme konusunda ölçülerinizi kendiniz belirlemelisiniz. Ramazan diyeti de sağlıklı beslenmenin bir parçasıdır. Bel çevrenizi ölçerek beslenme biçiminizi düzenleyebilirsiniz. Sadece 1 liralık bir mezura ile bel ve göbek çevrenizi ölçmeniz mümkün. Bu bölge erkeklerde 94 cm, kadınlarda ise 88 santimden fazla çıkıyorsa hastalıklara kapınız açık demektir. Belirttiğim bu ölçüleri aşan kişilerde kanser, beyin kanaması, felç, kalp hastalıkları, böbrek yetmezliği, şeker ve enfaktüs gibi hastalıklar görülme olasılığı daha yüksektir. Bu insanlar aynı zamanda obeziteye de meyilli insanlardır. Ve saydığım tüm bu hastalıkların yanında bizi bekleyen en tehlikeli hastalık ise Alzheimer. Sağlıksız beslenen her 5 kişiden birini Alzheimer tehlikesi beklemekte.
OBEZİTE ANNE KARNINDA BAŞLIYOR!
Amerika’da yapılan bir araştırma obezitenin anne karnında başladığını ortaya koydu. Hamilelikte kötü beslenen anne adayları çocuklarına en büyük zararı vermiş oluyorlar. Hamileliği bahane ederek her türlü besini; özellikle hamur işleri, kızartmalar, şekerli yiyecek ve içecekleri tüketen annelerin çocukları obezite riskiyle doğuyor. Özellikle 0 – 2 yaş arasında insan vücudundaki yağ hücresi sayısı belirginleşir. Çocuklarına hamur işi, beyaz un – şeker, kızartma, şekerli ve gazlı içecekler veren anne baba kötülük etmiş oluyorlar.
Sağlıklı kilo vermek için günde 2 – 3 lt. su tüketmek çok önemli. Haftada en az 150 dakika düzenli egzersiz ya da yürüyüş yapılmalı. Hayatınızdan beyaz un ve şeker, glikoz şekeri ve kızartmaları çıkartın. Öğün atlamamaya dikkat edin. Derisi alınmış tavuk, balık gibi beyaz etler ile kırmızı et, yoğurt ve yumurta gibi proteinleri tüketin. Biberiye, tarçın, kişniş gibi baharatlar da kilo vermeye yardımcı baharatlardır.
İFTAR SOFRASINDA KİLİT KELİME: ‘SAKİNLİK’
Bu yıl en uzun süreli oruç tutma dönemi yaşayacağız. Sağlığımızı gözeterek ilk yapacağımız iş iftar sofrasında sakin olmaktır. Sofradan “küp” gibi değil ‘kuş’ gibi kalkmak gerekir. Eğer sofradan hafif kalkılmıyorsa oruç yanlış tutuluyor demektir.
İFTAR SOFRASI
Oruç bir tane iri ya da 3 küçük hurma ile açılmalıdır. Bitki alemi ve hayvan alemine en yakın besin olan hurma midenizi rahatlatır. Orucun açılmasının ardından bir bardak suya yarım tatlı kaşığı bal karıştırıp yavaşça için, bu şeker dengenizi düzenleyecektir. Sonrasında 1 kase doğal, ev yapımı bir çorba için. Çorbadan sonra hafif ılık bir suyu yavaşça içerek vücudu dinlendirin. Namaz kılıyorsanız bu arada akşam namazınızı kılın ya da 8-10 dakika ev içinde yavaş yürüyüş yapın. Ana yemeklerde ise bir gün protein 1 gün ise tam tahıllı malzemelerden yapılmış karbonhidratları, zeytinyağlılar ve bol salata ile tüketin.
Tatlılar kesinlikle yemeklerden 2 saat sonra tüketilmelidir. Hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar ya da meyve tercih edilmelidir.
MUTLAKA SAHURA KALKILMALI
Sahura kalkmak önemlidir. Akşamdan yedim yattım olmaz, mutlaka sahura kalkılmalıdır. Sahura kalkılmaz ise vücut kas ve kemik kaybeder. Sahur için sağlıklı menüler seçilmelidir. Protein tüketimi önemlidir. Unutmayalım ki protein alan toplumlar dünyayı yöneten toplumlardır. Sahurda çılbır ve çavdar ekmeği, yeşil mercimek, bulgur ve salata, kahvaltı yapmayı sevenler için ise bir katı yumurta, çörek otlu bol çökelek, yeşil biber ve çavdar ekmeğinden oluşan çeşitli menüler hazırlanabilir.
Uzun oruç saatlerinde susamayı aza indiren besinler alınması da önemlidir. Sahurda salatalık, limonlu su ve üzerine limon sıkılmış taze nane ve demirhindi şerbeti tüketilmesi çok isabetli olur.
(Ramazan ve oruç hakkındaki diğer haberler için tıklayınız.)
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.