Açlığınız midede mi beyinde mi?
Sonbaharın etkisiyle yeme içme kontrolü bozulabilir. Mevsim değişikliğinin neden olduğu depresyona bağlı açlık duygusu ölçüyü kaçırmanıza neden olabilir.
Mevsim geçişleri ve havaların soğumasıyla pek çok kişide depresyon belirtilerinin arttığı ve buna bağlı fiziksel aktivitelerin azaldığı belirtiliyor. Bu da sıvı alımının azalmasına beslenme dengesinin bozulmasına neden olabiliyor. Açlık duygusu gerçekliğini kaybedebiliyor.
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi’nden Uzman Diyetisyen Nazlı Şişik, metabolizmanın yavaşladığı bu dönemlerde herkesin yediğine ve ne için yediğine dikkat etmesi gerektiğini belirtiyor. Şişik; “Soğuk hava insan fizyolojisini etkiler ve karbonhidrat ihtiyacını artırabilir. Bununla birlikte depresyon belirtilerinin artması da kişiyi gerektiğinden fazla yemek yemeye itebilir.”
Diyetisyen Nazlı Şişik, mevsim geçişleri süreçlerinde doğru beslenmenin önemini vurgulayarak fiziksel ve duygusal açlık konusunda bilgi verdi.
DUYGUSAL AÇLIK MI FİZİKSEL AÇLIK MI?
Nazlı Şişik, açlık duygusu ile ilgili olarak şunları söylüyor:
“Bir türlü atılamayan fazla kiloların ve tekrarlayan kilo alımların sebebi yediklerinizde değil düşüncelerinizde olabilir! Bu dönemlerde diyetisyenlere başvurular artıyor. Başvurular arasında kilo problemi için gelenlerin pek az olduğu görülüyor. Bazı danışmanlarım benden bir duygu almaya geliyordu; Sevgi, şefkat, öfke, övgü, üzüntü gibi. Fiziksel olarak midenin hacmi ortalama 1-1,5 litre yani 5-7,5 bardak su alacak kadardır. Bir öğünde bu hacmin üçte biri kadar katı gıda, üçte biri kadar sıvı alınmalı, kalan kısmı da boş bırakılmalıdır. Yani fiziksel olarak tokluk hissetmeniz için 500 ml ( 2,5 su bardağı ) sıvı ve yine aynı miktarda katı gıda tüketmeniz yeterli olacaktır.
Midede karbonhidrat içeren besinler ( ekmek, makarna, pilav vb.) ve sebzeler 1-1,5 saat süresince sindirilirken protein içeren besinlerin ( et ve et ürünleri, peynir, yumurta, yoğurt vb.) sindirimi 3-4 saat sürebilmektedir. Tokluk hissi beyine 20 dakika sonra ulaşır. Bu demek oluyor ki; bu şekilde bir öğünü yavaş yavaş 30 dakika içerisinde tükettiğinizde fiziksel olarak doyuyorsunuz, halen acıkıyorsanız bu duygusal açlıktır!”
FİZİKSEL AÇLIK DURUMU ?
Fiziksel açlık yaşayanlarda görülen davranışlar şu şekildedir;
- Yemek yiyip doyduktan sonra ya nötr ya da iyi bir duyguda olur.
- Yediklerini başka birinin görmesinden rahatsız olmaz.
- Zayıflama programında olduğunu gizlemek ya da saklamak ihtiyacı hissetmez.
- Yemek yedikçe giderek açlık duygusu azalır ve yatışır.
- Yemek yerken hızlı değildir, yavaş yavaş yer.
- Seçicilik yoktur, amaç karın doyurmak için herhangi bir şey tüketmektir.
- Kilo verme sürecinde istikrarlıdır. Hedef kilosuna ulaştıktan sonra bu kiloda sabit kalır.
DUYGUSAL AÇLIK DURUMU ?
Yemek yiyip doyduktan sonra suçluluk, pişmanlık gibi duygular hissedilir.
- Yediklerini kimse görmesin ister, başkalarına açıklama yapmak zor gelir, gizlice yer.
- Zayıflama programında olduğunu gizlemek ister, aslında gizlediği duygularıdır.
- Midesi dolana kadar yese de kendini aç hisseder. Aslında o an midesini değil beynini doyurduğunun farkında değildir.
- Yemek yerken bir acelesi vardır, ne kadar yediğini ancak yemek bittiğinden fark eder.
- Duygusal açlığı kısa süreli giderebilmek için seratonin salgılatan çikolata, karbonhidrat, şeker ağırlıklı gıdalara eğilim vardır.
- İstikrarlı bir kilo verme süreci yaşaması zordur. Yaptığı zayıflama programlarında 10 kilo verir, sonra ya hepsini ya da birazını geri alır. Bu süreci sık sık yaşar.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.