Yazın gelen kulak sorunları
Güneş, havuz, deniz kulak sağlığını olumsuz etkileyebilir. Yaz aylarında kulak, burun, boğaz sorunuyla hastanelerin aciline başvuranlarda en sık dış kulak iltihabı görüldüğü belirtiliyor.
Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Kulak Surun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Müzeyyen Doğan, yaz aylarında sık görülen kulak sorunlarıyla ilgili bilgi verdi.
Doç. Dr. Müzeyyen Doğan, alerjik bünyesi olan veya egzaması bulunan hastaların, yaz aylarında kulaklarını özellikle havuz sularından korumaları gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
“Havuz sularından korunmak önem taşıyor, çünkü, dış kulak yolu iltihaplarında etken bakteri veya mantar gibi patojenler olabileceği gibi bazen de egzama gibi vücudun reaksiyonel bir olayı da olabiliyor.
Kulaklardaki kaşıntıyla kendini gösteren bu sorun kulak derisi, arkası ve kulak yolu gibi farklı noktaları tutabiliyor. Yaz aylarında artış görülen egzamaya bağlı dış kulak yolu iltihabının altında atopik dermatit, seboreik dermatit, kontakt dermatit, psoriazis, lupus eritematozus, nörodermatit ve infantil egzema gibi farklı nedenler olabiliyor. Bu nedenle hastalarda eşlik edebilecek dermatolojik hastalıkların mutlaka araştırılması gerekir.”
KULAK EGSAMASI
“Kulak egzamasının türüne göre nedenleri de farklılaşıyor. Alerjik egzama; alerjik olan saç ürünleri, makyaj malzemeleri gibi kişisel bakım ürünleri ya da küpe, kulaklık gibi aksesuarlarla temastan kaynaklanıyor. Seboreik egzama ise; daha çok saç derisi gibi vücudun yağlı bölgelerinde daha çok ortaya çıkıyor. Ayrıca, kulak arkasında da görülüyor. Bunun tam olarak neden ortaya çıktığı bilinmese de bağışıklık sisteminin önemli bir etkisi olduğu düşünülüyor.”
KAŞINTI EN ÖNEMLİ BELİRTİ
“Kulak egzamasının hastalar üzerinde yarattığı en önemli şikâyet nedeni kaşıntı oluyor. Muayenede kızarıklık, şişlik, kepeklenme, kabuklanma, ıslaklık ve akıntı ile dış kulak yolu ve kepçesinde çatlaklar ve ürtiker görülebilir. Ancak daha önce bu sorunla tanışmamış olan kişiler yaşadıklarının egzamadan kaynaklandığı düşünmeyebiliyor. Bununla birlikte önemsenmeyen bu şikâyetler kişiyi gün içinde rahatsız eder boyuta ulaşabiliyor. Üstelik tedavi edilmezse dış kulak yolu iltihabına neden olabiliyor.”
HAVUZA GİRERKEN TIPA KULLANILMALI
“Kulak egzaması tanısı konduktan sonra tedavi altta yatan nedene göre farklılaşıyor. Ancak tedavinin yanı sıra en önemli adımın korunma olduğu unutulmamalı. Atopik dermatiti olan hastalarda sorumlu tutulan alerjenlerden uzaklaşma gereklidir. Bununla birlikte kaşıntıdan kurtulmak için, kortikosteroidli preparatlar ve kurutucu etkisi olan ilaçlar önerilir. Daha şiddetli formlarda antihistaminik ilaçlar kullanılır. Yaz aylarında alerjik bünyesi olan veya egzaması bulunan hastaların kulaklarını özellikle havuz sularından tıpa yardımıyla korumaları da son derece önemlidir.”
SICAK VE NEMLİ HAVA ENFEKSİYONA ZEMİN HAZIRLIYOR
“Dış kulak yolu iltihabı, kulak kepçesi ve dış kulak yolunun enfeksiyonuna bağlı olarak ortaya çıkıyor. Ancak hastalık hafif bir enfeksiyondan hayatı tehdit edebilen boyutlara kadar değişik seyirlerde gerçekleşebildiği için önem taşıyor. Sağlıklı bir insanda dış kulak yolu iltihabı meydana gelmesi için dış kulak yolunun koruyucu bariyerlerinin bozulması gerekir. Normalde dış kulak yolunun kendi kendini temizleme özelliği vardır. Ancak kulak çöpleri ile sık sık temizlenmesi, suyla çok temas edilmesi, nemli ve sıcak ortam gibi zemin hazırlayan faktörler dış kulak yolu iltihabı oluşumunu kolaylaştırır.”
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.